Float-glas eller bullseye? Hos Hejslet Design har vi erfaring med fremstilling af glaskunst med forskellige typer af glas – herunder de to kategorier; Float-glas og bullseye-glas. Men hvad er forskellen egentlig? Og hvad skal du vælge?
Det glaskunst, vi sælger gennem vores webshop her på siden, er nøje designet med den type af glas, der egner sig bedst til formålet med det enkelte stykke glaskunst. Derfor er det som udgangspunkt ikke relevant for dig, at kende til forskellen på de forskellige typer af glas. Men det kan være en fordel, hvis du ønsker at anvende glaskunsten til et specifikt formål. Du kan se vores udvalg her.
Dette indlæg er udelukkende en guide med det formål at introducere dig til forskellige typer af glas ved fremstilling af glaskunst. Hos Hejslet Design tilbyder vi helt uforpligtende rådgivning i de forskellige typer af glas. Dette uanset om du ønsker at handle glaskunst hos os, eller bare har brug for et par gode råd, hvis du som en hobby selv laver glaskunst. Du kan altid sende os en mail på: info@hejsletdesign.dk.
Men tilbage til de to overordnede typer af glas, der anvendes ved fremstilling af glaskunst: Float-glas og bullseye
Floatglas
Er det, de fleste kender som almindelig vinduesglas. Floatglas er en klar plade af glas, hvor der ved hjælp af et helt særligt farve-pulver kan brændes farve ned i det klare glas.
Hvis du ønsker gennemsigtige elementer i dit glaskunst, f.eks. gennemsigtige vinduer som på vores Højhuse, er floatglas den perfekt løsning. Floatglas er netop som udgangspunkt helt klart og gennemsigtigt, og ved hjælp af vores teknikker, kan vi placere og styre farvepulveret meget præcist. Så du kan få både helt farvet glas, transparent farvet glas og gennemsigtigt glas i et og samme stykke glaskunst med floatglas.
Men floatglas har også sine ulemper og det er derfor vigtigt at forstå sit behov. En af de mest tydelige ulemper ved floatglas er måden man farver glasset på. Selvom man kan styre farvepulveret meget præcist med de rigtige teknikker, vil farven blot brænde sig ned i overfladen af glasset. Du vil altså få en farvet overflade men beholde glassets naturlige farve/gennemsigtighed under overflade. Typisk er dette ikke et problem og giver ofte en flot detalje. Men du skal forvente, at man kan se det klare glas under overfladen. At kunne se det under overflade må dog ikke forveksles med, at farven ikke er dækkende. Farven vil dog ikke dække undersiden eller farve hele glasset igennem.
Bullseye
Her er glasset, modsat ved floatglas, på forhånd farvet, når det forlader fabrikantens produktion. Når vi fremstiller glaskunst med bullseye er det derfor som udgangspunkt ikke nødvendigt at tilføre farve til glasset som ved floatglas.
Bullseye er derfor unikt fra floatglas, da det har en gennemgående farve i hele glasset – og ikke kun er farvet i overfladen. Så hvis du ønsker, at have en gennemgående farve, f.eks. et stykke glaskunst, der skal kunne ses fra flere sider, vil bullseye formentlig være at foretrække. Glasset er nemlig farvet i den samme farve på både for- og bagside (og alt der i mellem).
Men som du formentlig har forventet, er der også ulemper ved bullseye. En af de mest tydelige ulemper ved bullseye er den gennemgående farve, som vi lige har nævnt som værende en fordel – ja, det kan være lidt forvirrende. Men helt grundlæggende kan den gennemgående farve være en ulempe, hvis du ønsker at have transparante eller gennemsigtige dele. Bullseye er nemlig på forhånd farvet, og det er ikke muligt at fjerne denne farve.
Var det bare det?
Som vi nævnte i starten er dette indlæg ikke fyldestgørende nok til at dække de forskellige glastyper. Men forhåbentlig har det givet en indledende forståelse, når du skal have designet en specialopgave eller ændret i vores nuværende designs.
Uanset hvad du ønsker, står vi hos Hejslet Design klar til at hjælpe dig i mål.
Du kan med fordel få inspiration ved at kigge på vores galleri af tidligere specialopgaver her.
Hej med jer
Jeg syntes jeres søde hjerter på fod er super fine.
Kan man evt. bestille et hvor der står: Vi elsker jer
Hilsen Christina
Hej Christina,
Mange tak for din kommentar her på siden!
Vi hjælper dig selvfølgelig gerne i mål med dit ønske om ændringer på et af vores designs. Jeg har sendt dig en email med lidt nærmere information omkring næste skridt 🙂
God dag 🙂
Mvh,
Andreas Hejslet
Hej er det muligt at brænde et lag float glas sammen med et lag bullseye få de 6 mm glas med evt brug af frits mod devit.
Dejlig dag
Catharina
Hej Catharina
De to typer glas, skal ikke brændes ved samme temperatur, så det kan jeg ikke forestille mig bliver godt! Hvorfor vil du blande de to?
Mvh Pia Hejslet